Организована Панахида Гоцету Делчевом у Јабуци

ПАНЧЕВО / ЈАБУКА – У Јабуци је ове године организована Панахида, полагање свежег цвећа поводом 119 година од смрти великог македонског револуционара, учитеља и борца за слободу независне Македоније Гоцета Делчева.

Панахиду су организовали удружења грађана припадника македонске националне мањине „Илинден“ из Јабуке, а под покровитељством Националног савета македонске националне заједнице у Србији чије је седиште у Панчеву.

Овој манифестацији, уприличеној испред бисте историјског великана која се налази у оквиру истоимене основне школе „Гоце Делчев“ у Јабуци, су присуствовали председник Националног савета македонске националне мањине у Србији Борче Величковски, председник МЗ Јабука Слободан Илић, директорка ОШ „Гоце Делчев“ из Јабуке Биљана Ђуровић, председник удружења Македонаца „Илинден“ из Јабуке Благоја Соколовски, представници града Панчева и Града Вршца, новинско издавачке установе „Македонски информативни и издавачки центар“, као и македонских организација „Македониум“ из Београда, „Вардар“ из Качарева, „Никола Карев“ из Панчева и других.

„У години у којој прослављамо 150 година од рођења Гоцета Делчева, осведоченог македонског борца за слободу, револуционара и нашег учитеља, ми припадници македонске националне заједнице у Србији, на овај дан, уназад седамдесет и и пет година, долазимо овде да се поклонимо сенима овог великана, полажући свеже цвеће испред његове бисте овде у Јабуци, изражавајући тиме најдубљу захвалност на слободи коју нам је подарио,“ истакао је председник Националног савета македонске националне мањине у Србији Борче Величковски.

По речима Слободана Илића председника МЗ „Јабука“ грађани овог места у којем и живи највише припадника македонске заједнице су поносни што се једина биста овог македонског хероја налази баш у овом месту.

„Ми смо братски и пријатељски народи и као такви се међусобно поштујемо, живећи у слози и заједништву“, истакао је Илић.

Директорка ОШ „Гоце Делчев“ Биљана Ђуровић је са речима захвалности поздравила све присутне, изражавајући понос што ова школа носи име македонског народног хероја.

Након церемоније полагање цвећа у просторијама удружења Македонаца „Илинден“ из Јабуке је за све присутне уприличен коктел.

Ђорђе Николов Делчев, познатији као Гоце Делчев је рођен у Кукушу 4. фебруар 1872. године, а погинуо код села Баница, 4. маја 1903. Био је македонски народни херој, учесник македонског револуционарног покрета, активиста Македонске револуционарне организације, апостол и срце револуционара, вођа и организатор и македонског револуционарног народноослободилачког покрета крајем 19. и почетком 20. века.