Научи се човече – Саобраћајни зна(L)ци

Агенција за безбедност спремила је занимљив, едукативан и атрактиван квиз за децу под називом “Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци”. Савремен, интерактиван и динамичан концепт квиза, као и квалитетна продукција обезбедиће визуелно упечатљив доживљај за гледаоце крај малих екрана и привући ће публику свих генерација.

Деца су најрањивији учесници у саобраћају. Децом у саобраћају се сматрају лица од 0 до 14 година старости. Саобраћајне незгоде спадају у пет најчешћих узрочника смрти деце у свету. Деца у саобраћају учествују као путници, пешаци и возачи (бицикла и сл.). Нешто мањи проценат деце је угрожен у својству пешака, а најмањи као возача бицикла.

Бити безбедан у саобраћају је много више од стицања знања и сналажења у одређеним ситуацијама; то је пре свега жеља за променом ставова и понашања свих учесника у саобраћају. Ако променимо ставове и своје понашање можемо да спасимо како свој, тако и животе других учесника у саобраћају. Ово је концепт који неће само сада дати резултате и унапредити безбедност деце у саобраћају, већ унапредити безбедност саобраћаја деце у будућности, који једног дана требају да постају учесници у саобраћају у својству пешака, возача или путника, као и ми данас.

Побољшање безбедности деце препознато је као један од стратешких циљева Републике Србије, када је безбедност саобраћаја у питању. Доношењем стратегије омогућава се изградња одрживог и делотворног система управљања безбедношћу саобраћаја, којим ће се постићи циљеви у погледу повећања безбедности свих учесника у саобраћају, а посебно деце као најрањивије категорије учесника.